
Aulangon
alue
Aulangon isäntä Hugo Strandenskjöld rakennutti 1800-luvun loppupuolella Aulangon kävijöitä varten Joutsenlammen läheisyyteen romanttishenkisen Ruusulaakson paviljongin, jossa frouvat ja härrat saattoivat varjoisasti vilvoitella. Jo yli sata vuotta sitten Aulangon loistoajan vieraat kävivät piknikillä satumaisen luonnon helmassa.
Monista Suomi-Filmeistäkin tuttu goottilaistyylinen "romantiikan temppeli" on ollut suosittu näyttämö myös hää- ja kihlaparien valokuvauksissa.
Ajan saatossa paviljonki on nähnyt paljon elämää, joten 2010-2011 se on ollut peruskorjauksessa. Metsähallitus on kunnostanut paviljonkia alkuperäisen arvokkaaseen asuunsa.
Ruusulaakson Paviljonki
Aulangon Puistometsä ja sen vuosisatoja vanha viisaus ovat houkutelleet vieraita jo 1880 luvulta saakka! Aulangon hyvinhoidetut rantaboulevardit, puistoalueet ja järvet tarjoavat oivan mahdollisuuden nauttia ja liikkua luonnossa. Aulangon luonnonsuojelualue oli englantilaistyyppinen maisemapuisto ja on nyt puistojen kaupungin, Hämeenlinnan, kruunu. Legendaarinen Aulanko kuuluu Suomen ensimmäiseen Kansalliseen kaupunkipuistoon, joka on yksi hämeenlinnan ylpeys.
Aulangon luonnonsuojelualue perustettiin 1930 ja laajennettiin vuonna 1991. Aulangon 152,5 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue on Metsähallituksen hallinnassa. Aulangon luonnonsuojelualueeseen kuuluu vuosina 1883 - 1926 rakennettu englantilaistyyppinen puisto, joka rakennuksineen kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin. Jotta maisema säilyisi edelleenkin avarana ja puistomaisena, puistometsää hoidetaan aktiivisesti. Puistometsän ohella luonnonsuojelualueeseen kuuluu luonnontilaista metsämaisemaa. Aulangon puistometsällä on ollut suomalaiseen puistokulttuuriin huomattava vaikutus.
Luonnonsuojelualueen tarkoituksena on, paitsi suojella Aulangon linnavuorelta avautuvaa kansallismaisemaa, englantilaistyyppistä kartanopuistoa ja siihen kuuluvia metsiä, myös mahdollistaa alueen käyttö luontoharrastukseen. Ulkoilijoita varten Aulangolla on useita merkittyjä reittejä ja näköalapaikkoja. Aulangon puistometsä nähtävyyksineen sekä Aulangonvuoren näkötornista avautuva kansallismaisema houkuttelevat alueelle vuosittain yli 600 000 kävijää. Alue sopii erityisesti päiväretken kohteeksi.
Aulangon alue kuuluu eteläiseen havumetsävyöhykkeeseen, jossa karut ja viljavat metsätyypit vaihtelevat. Aulangon luonto on kuitenkin poikkeuksellisen rehevää ja luonnonsuojelualueelta löytyvät lähes kaikki Suomessa luonnonvaraisena esiintyvät jalopuulajit. Alueen monipuoliseen linnustoon kuuluvat muun muassa puukiipijä, pikkutikka, pähkinähakki, lehtopöllö, hippiäinen ja useita tiaislajeja.
Myös luonnonsuojelualueen ympäristön luonto on rehevää. Siellä kasvavat muun muassa harvinaiset ja rauhoitetut kynäjalava sekä hämeenkylmänkukka. Lähialueilla esiintyy myös liito-oravia.
Vuoden 2001 marraskuussa luonnonsuojelualueella riehui Janikaksi nimetty myrsky, joka kaatoi useita puita ja jopa kokonaisen metsikön. Myrskyn runtelemien alueiden annetaan metsittyä luontaisesti. Myrskyn jättämiä jälkiä voi parhaiten nähdä Molkkarinmäen alueella. Puita kaatui myös Aulangonvuorelta sekä Aulangonjärven rannalta Aulangonniemestä.
LUONTO



